Εξελικτική υποστήριξη νέων

Όλοι θαυμάζουν την περίοδο της νεότητας. Οι μικροί που βιάζονται να γίνουν νέοι και οι μεγάλοι που δεν είναι πια νέοι! Το ερώτημα είναι αν αυτοί που τη ζουν σήμερα, μπορούν πράγματι να τη χαρούν και να την αξιοποιήσουν. Οι αλλαγές των κοινωνικών αντιλήψεων για τον άνθρωπο και τη ζωή, οι συνθήκες αβεβαιότητας, οι νέες τεχνολογίες και ο τρόπος πληροφόρησης, οι σπουδές που δεν είναι ποτέ αρκετές, το κυνήγι των επιδόσεων είναι μερικά από τα στοιχεία της εποχής μας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι νέοι καλούνται να ζήσουν, να πάρουν αποφάσεις, να πραγματώσουν όνειρα, να δημιουργήσουν σχέσεις αγάπης και σεβασμού, να πάρουν χαρά και ικανοποίηση.

Οι νέοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με πολλά και έντονα βιωμένα διλήμματα. Διλλήματα ανάμεσα στον εαυτό και τους άλλους, στην αφοσίωση και την αυτονομία, στο παλιό και στο νέο, στη σταθερότητα και την αλλαγή, την αλήθεια και το όνειρο, τις επιδόσεις και τις ζωτικές ανάγκες, την προσωπική εξέλιξη και την συνεργασία, την υπακοή και τη χειραφέτηση.
Θεωρώ πως το αίσθημα αυτοσεβασμού, αυταξίας και αυτο-δραστικότητας είναι από τα απαραίτητα εφόδια για να βαδίσει κάποιος στον δρόμο που επιλέγει.

Στη συνεργασία μου με τους νέους ανθρώπους διαπιστώνω ότι δε λένε ψέματα. Όχι επειδή δε μπορούν να κρυφτούν ή να χρησιμοποιήσουν ψέματα για να πετύχουν έναν στόχο. Αλλά επειδή αναζητούν ένα αξιόπιστο και ειλικρινές κράτημα, αφού δεν μπορούν να καταφύγουν στην εμπειρία και στις συμβάσεις με τις οποίες εμείς ως ενήλικες είμαστε εξοικειωμένοι.

Ακούω ακόμη συχνά, ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προσδοκίες των γονιών τους ή σημαντικών για αυτούς ανθρώπων, με τις προσδοκίες της κοινωνίας που τους ζητάει να βελτιώσουν τον κόσμο και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν σε αυτόν. Αυτό που συνήθως ακούν από τους μεγάλους είναι: «αν ήμουν νέος τώρα, θα …» ή «προσγειώσου, μεγάλωσες!».

Οι νέοι μπορούν να απευθυνθούν για μια συνάντηση μαζί μου για οποιοδήποτε θέμα θέλουν να συζητήσουν και να το επεξεργαστούν σε ένα πλαίσιο σεβασμού και ενδυνάμωσης. Το θέμα μπορεί να σχετίζεται με την προσωπική, την κοινωνική, την επαγγελματική τους πορεία και εξέλιξη στη ζωή. Στη συνεργασία μας, επίσης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε μεθόδους αυτογνωσίας, μαθησιακές διαδικασίες και επικοινωνιακές τεχνικές τόσο για την αξιοποίηση των ταλέντων και των δυνατοτήτων τους όσο και για την πραγματοποίηση των προσωπικών τους οραμάτων και στόχων.

Εξελικτική υποστήριξη νέων