Συμβουλευτική με ζευγάρια

Αρχική / Υπηρεσίες / Συμβουλευτική / Με ζευγάρια

Η ανάγκη μας για συντροφικότητα, για έρωτα και αγάπη παραμένει, ευτυχώς, παρά τον ολοένα αυξανόμενο φόβο δέσμευσης ή εξάρτησης.

Η συντροφική μας σχέση – εκτός ίσως από την οικογένεια και κάποιους φίλους- είχε πάντα καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Σήμερα όμως, λόγω της αυξημένης πολυπλοκότητας, των πολιτισμικών και πολλών άλλων αλλαγών, είναι ο πιο σημαντικός τόπος καθορισμού για το ποιοι είμαστε. Κάθε ζευγάρι μέσα στη σχέση του δημιουργεί τον δικό του μοναδικό χώρο συνάντησης και προσωπικής εξέλιξης. Οι σύντροφοι όμως δεν αξιολογούν, ούτε ζουν με τον ίδιο τρόπο τη σχέση τους και αυτό γίνεται συχνά πηγή παρεξηγήσεων.

Το ζευγάρι στις διαφορετικές φάσεις του κύκλου της ζωής έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικές προκλήσεις και περιορισμούς. Η σχέση του νέου ζευγαριού, του ζευγαριού με παιδιά, του ζευγαριού στο δεύτερο μισό της ζωής, του ηλικιωμένου ζευγαριού επηρεάζεται τόσο από αναμενόμενες και προβλέψιμες αλλαγές όσο και από απρόβλεπτα γεγονότα της ζωής. Η πλειονότητα των συντρόφων δε λύνει όλες τις συγκρούσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν στη σχέση. Αυτό δεν είναι συνήθως εμπόδιο για τη διατήρηση της σχέσης. Θεωρώ ότι αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι το είδος της αντιμετώπισης που επιλέγουν. Το πώς δηλαδή προσπαθούν για τις λύσεις και τι συνέπειες έχει αυτό στη ζωή τους.

Η ζωή μας συμβαίνει. Σε έναν περιορισμένο βαθμό τη διαμορφώνουμε εμείς. Η γαμήλια ζωή δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ο γάμος συνήθως υπερφορτώνεται από τη συμβίωση και τις αντιξοότητες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα της ζωής. Η αγάπη είναι το απόθεμα για την ανακούφιση των δυσκολιών του γάμου. Όταν η αγάπη βιώνεται ως ελλειμματική, η συντροφική σχέση γίνεται ευάλωτη σε αντοχή και διάρκεια.

Ένα ζευγάρι συνήθως αναζητά ψυχολόγο ή σύμβουλο γάμου, όταν οι τρόποι που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα δεν αρκούν ή δε λειτουργούν.
Είναι μια περίοδος κατά την οποία το παλιό δε μας αρκεί ή δεν το θέλουμε πια και το καινούργιο δεν έχει φανεί ή δεν έχει ακόμη επιλεγεί.

Αλλά και οι συνταγές για έναν «επιτυχημένο» γάμο που βάζουν στο στόχαστρο την ευτυχία θεωρώ ότι οδηγούν στην αποτυχία.
Πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο να συγκεντρωθούμε σε ό,τι «περνάει από το χέρι μας» και μπορούμε να πάρουμε γι’ αυτό την ευθύνη.

Αφορμή για τη συνεργασία μου με ζευγάρια μπορεί να είναι θέματα σχετικά με την επικοινωνία ,την οργάνωσης της ζωής τους, τη μετάβαση σε νέες καταστάσεις, ένα δυσλειτουργικό σχήμα συμπεριφοράς (ζήλεια, συχνοί καβγάδες, βία), σεξουαλικές δυσκολίες, εξωσυζυγικές σχέσεις, χωρισμός – διαζύγιο, προβλήματα του ζευγαριού σε μια σύνθετη ή ανασυσταμένη οικογένεια και οτιδήποτε βιώνεται ως κρίση στη συντροφική σχέση.

Ως συστημική σύμβουλος ζευγαριών και γάμου θεωρώ ότι η ιδανική κατάσταση ενός ζευγαριού δεν είναι ίδια για όλους ούτε μπορεί να καθοριστεί από άλλους. Ο ρόλος μου είναι περισσότερο να λειτουργήσω ως καταλύτης, να διευκολύνω , να ενθαρρύνω, να συνεργαστώ για να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα κάνει εφικτές τις επιθυμητές από τους πελάτες μου αλλαγές.

Δε θεωρώ απαραίτητη την ταυτόχρονη παρουσία στη συνεδρία και των δύο συντρόφων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι πιο χρήσιμο να συνεργαστούμε με τον καθένα χωριστά.

Σε περιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ συζύγων υπάρχει η δυνατότητα διαμεσολάβησης. Πρόκειται συνήθως για περιπτώσεις στις οποίες η κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι ο άλλος. Στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης οι αντιμαχόμενες πλευρές συναντιούνται για να βρουν μια καλύτερη λύση κατά την οποία και οι δύο να «κερδίσουν». Ο ρόλος του διαμεσολαβητή δεν είναι να βγάλει μια απόφαση, αλλά να συντονίσει τη διαδικασία.

Η συστημική συμβουλευτική ζευγαριών και γάμου είναι εδώ και πολλά χρόνια μια θεωρητικά τεκμηριωμένη και εμπειρικά δοκιμασμένη πρακτική που εξελίσσεται από όσους την ασκούμε υπεύθυνα και με τρόπο που ταιριάζει στους συμμετέχοντες.

Συμβουλευτική με ζευγάρια