Συμβουλευτική με γονείς

Αρχική / Υπηρεσίες / Συμβουλευτική / Με γονείς

Η αγάπη μας για τα παιδιά είναι η πηγή της δύναμης που χρειαζόμαστε για να τα καταφέρουμε στο δύσκολο έργο της ανατροφής τους. Είναι άξιο θαυμασμού και επαίνου το πώς καταφέρνουν οι γονείς να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που θέτει η ανατροφή, η προστασία, η ενθάρρυνση, η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το αίσθημα αυταξίας κάθε γονιού αλλά και τη διατήρηση του κύρους του στη σχέση με το παιδί του.

Μέσω της συμβουλευτικής διαδικασίας με τους γονείς θέλω να συμβάλω ώστε οι ίδιοι να νιώθουν ότι κάνουν το καλύτερο για το παιδί τους , ότι είναι ικανοί , ότι μπορούν να υποστηρίξουν και να αξιοποιήσουν τις ικανότητες της γονικής τους παρουσίας.

Ο ρόλος του γονιού είχε σε κάθε εποχή τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του, οι οποίες σήμερα μοιάζει να αυξήθηκαν. Μια από τις ιδιαιτερότητες της εποχής μας είναι ο βομβαρδισμός πληροφοριών και εικόνων- και μάλιστα αντιφατικών- για τον ρόλο αυτό. Επιπλέον οι γονείς κάθε τόσο αναφέρονται ως η πηγή κάθε προβλήματος ή δυσκολίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Αυτά και άλλα ενισχύουν συχνά στους γονείς την ανησυχία, την αδυναμία και τις ενοχές, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί προβλήματα και επηρεάζει τη σχέση τους με τα παιδιά.

Βεβαίως οι γονείς χρειάζεται να εξοπλίζονται με γνώσεις για την εξελικτική διαδικασία ή για τα επίκαιρα θέματα που σχετίζονται κάθε φορά με το παιδί τους. Ωστόσο, σήμερα , έχουμε περισσότερο από ποτέ μια πληθώρα επιστημονικών γνώσεων και εφαρμογών σχετικά με την παιδαγωγική, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε την αμεσότητα και τον αυθορμητισμό στη σχέση με το παιδί μας. Όμως η γονική παρουσία είναι σχέση!

Η συστημική συμβουλευτική με τους γονείς μπορεί να αφορά την υποστήριξη της ψυχικής ανθεκτικότητας και της υγιούς εξελικτικής πορείας των παιδιών , την επιρροή των γονιών στη βελτίωση της σχολικής προόδου, την πρόληψη, την προετοιμασία και την ενδυνάμωση των παιδιών σε κρίσιμες ή μεταβατικές περιόδους. Συχνά αφορμή για τη συνεργασία μας είναι η αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων που προκύπτουν στη διαπαιδαγώγηση, στην ανάπτυξη ή στις σχέσεις με το παιδί.

Στα χρόνια της συμβουλευτικής μου πορείας και σε συνεργασία με τους γονείς έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία πάρα πολλά προβλήματα που αφορούν στα παιδιά και τους εφήβους. Για παράδειγμα, προβλήματα σχετικά με το σχολείο ή τη σχολική τους πρόοδο, με τις φιλικές σχέσεις τους, με το άγχος και τους φόβους τους, με επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές, με ασθένεια ή απώλεια, με αποχωρισμούς και κρίσιμες αλλαγές.

Συμβουλευτική με γονείς