Ψυχοθεραπεία με τον ενήλικα

Αρχική / Υπηρεσίες / Ψυχοθεραπεία / Με τον ενήλικα

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε βρεθεί σε δύσκολες συναισθηματικά στιγμές ή μπροστά σε έντονα διλληματικές καταστάσεις. Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα. Έχουμε «πέσει» και «ξανασηκωθήκαμε». Κάποιες φορές όμως μοιάζει να μην επαρκούν οι γνώσεις, η εμπειρία μας ή οι λύσεις που δοκιμάζουμε δε βοηθούν.

Αφορμή για ατομική συστημική θεραπεία μπορεί να είναι η ανάγκη ανακούφισης από τον ψυχικό πόνο ή η αναζήτηση απαντήσεων στα διλήμματα της ζωής, το ξεμπλοκάρισμα δυνατοτήτων για το ξεπέρασμα ενός προβλήματος ή η επανεκκίνηση της διαδικασίας της αυτοΐασης.

Η συστημική ατομική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις που ενδείκνυνται για ψυχοθεραπεία. Ιδιαίτερη εξειδίκευση υπάρχει για ψυχοσωματικές διαταραχές, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής (νευρική ανορεξία, βουλιμία), κρίσεις άγχους και πανικού, κατάθλιψη, μετατραυματικές διαταραχές, καταστάσεις κρίσης και κλιμακώσεις βίας, ψυχώσεις.

Σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία

Αρχικά ίσως χρειαστεί να υποστηρίξω τον πελάτη ή την πελάτισσα να διατυπώσει ένα μελλοντικό και υλοποιήσιμο αίτημα για θεραπεία. Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για τη διαμόρφωση ενός συμφωνημένου στόχου. Ο στόχος αυτός περιγράφει και περιέχει την αλλαγή της κατάστασης που ο πελάτης νιώθει ή αξιολογεί ως πρόβλημα. Η διάρκεια της συνεργασίας μας θεωρώ ότι πρέπει να είναι σύντομη αλλά όχι βιαστική.

Η εξειδίκευση του συστημικού θεραπευτή δε συνίσταται σε κάποια γνώση για το ποια πρέπει να είναι η λύση των προβλημάτων ή για το πώς είναι σωστό να ζει κάποιος. Συνίσταται κυρίως στο ότι προσφέρει την εμπειρία του, τις γνώσεις του και ένα πλαίσιο επικοινωνίας και σχέσης οργανωμένης έτσι, ώστε να επιτρέπει στον πελάτη να αναστοχαστεί πάνω στην υπάρχουσα κατάσταση, να επανεξετάσει τις δοκιμασμένες λύσεις, να δοκιμάσει νέες οπτικές γωνίες, να διερευνήσει εναλλακτικές δυνατότητες, να ανακαλύψει πιο λειτουργικά σχήματα για τις σχέσεις του και εντέλει να ρίξει μια καινούρια ματιά στον εαυτό του και στο πρόβλημα, η οποία θα κάνει δυνατές τις λύσεις.

Αυτοδιερεύνηση

Πολλές φορές οι άνθρωποι αναζητούν έναν θεραπευτή επειδή επιθυμούν να σκεφτούν και να συζητήσουν σχετικά με τον εαυτό τους. Μια τέτοια συμφωνία για τη διαδικασία της αυτοδιερεύνησης δεν προϋποθέτει ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί. Αφορμή μπορεί να είναι μια ασαφής δυσαρέσκεια ή η ανάγκη να δημιουργήσει κανείς με τον εαυτό του μια νέα μορφή σχέσης. Σε αυτή την περίπτωση επικεντρωνόμαστε κυρίως στον τρόπο που αντιμετωπίζει το άτομο τον εαυτό του και τα άτομα του περιβάλλοντός του. Συχνά ως δευτερεύον αποτέλεσμα επέρχεται και η επίλυση κάποιων προβλημάτων που υπήρχαν.

Ψυχοθεραπεία με τον ενήλικα