Θέματα Ψυχολογίας - Blog

«Βήματα για μια Οικολογία του Νου». Ένα ενδιαφέρον βιβλίο, όχι μόνο για όσους ασχολούνται με την ανθρωπολογία ή την ψυχιατρική αλλά για όποιον θέλει να γνωρίσει έναν καινοτόμο τρόπο σκέψης.

Είναι χαρά για μένα να  ανακοινώνω την έκδοση του βιβλίου

του Gregory Bateson με τίτλο «Βήματα για μια Οικολογία του Νου»

από τις εκδόσεις University Studio Press, στην σειρά «Περί Συστημάτων»

Γνώρισα τη σκέψη του Μπέιτσον  στα πρώτα δικά μου βήματα σκέψης ως συστημική ψυχοθεραπεύτρια, αλλά συνεχίζει για μένα  να είναι απολαυστική κάθε συνάντηση με τα κείμενά του. Σαν να μπαίνεις στο ποτάμι και πάλι, και ας μην είναι το ίδιο ποτάμι. Αφού «δεν μπαίνεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι» σύμφωνα με την  ρήση του Ηράκλειτου που άρεσε και στον Μπέιτσον να παραθέτει.

Ο Μπέιτσον άσκησε κριτική στην κυρίαρχη δυτική επιστημονική σκέψη και  ανέπτυξε έννοιες της συστημικής και κυβερνητικής επιστημολογίας που συνέβαλαν  σε μια ολιστική, οικολογική κατανόηση του νου και της σχέσης του ανθρώπου με την φύση. Συμφωνώ με την επιμελήτρια της έκδοσης και συνάδελφο κα Βιολέτα  Καφταντζή, ότι «ο Μπέιτσον προσφέρει την ηχηρή πρόκληση ενός ανατρεπτικού, οικολογικού τρόπου σκέψης, ώστε ο καθένας μας να κατανοήσει, να αναστοχαστεί και να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και τον κόσμο του οποίου αποτελεί μέρος, και να μοιραστεί μαζί του το όραμα για έναν κόσμο όπου θα επικρατήσει η “σοφία” και “θα επιβιώσει η αγάπη” ».

Εύχομαι καλό ταξίδι σε όσους μπουν στην διανοητική περιπέτεια να επισκεφτούν και να γνωρίσουν τον κόσμο του συγγραφέα.

Και … σε περίπτωση που θέλετε να το ψάξετε λίγο ακόμη, θα βρείτε μια  αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου από τον συνάδελφο Ανδρέα Τσονίδη, στο 33ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού  «μετάλογος».

http://metalogos-systemic-therapy-journal.gr/gr/current-issue

Είναι το περιοδικό της Συστημικής εταιρίας βορείου Ελλάδας. Ίσως εκεί ανακαλύψετε και  άλλα ενδιαφέροντα άρθρα.

«Βήματα για μια Οικολογία του Νου». Ένα ενδιαφέρον βιβλίο, όχι μόνο για όσους ασχολούνται με την ανθρωπολογία ή την ψυχιατρική αλλά για όποιον θέλει να γνωρίσει έναν καινοτόμο τρόπο σκέψης.